„Od uprawy do potrawy”
2017-04-28
Klasa 2 d wyruszyła we wtorek, 25 kwietnia br. na Ekspedycję Smaku do hipermarketu TESCO.
To była prawdziwa ekspedycja smaku i wiedzy. Wędrowaliśmy tropem zadań i zagadek na terenie sklepu, bo gdzie lepiej uczyć się o zdrowym żywieniu, jak nie w miejscu gdzie dokonujemy pierwszych wyborów związanych z jedzeniem. W trakcie gry terenowej odwiedzaliśmy działy związane z produktami znajdującymi się w piramidzie żywieniowej. Zbieraliśmy naklejki i rozwiązywaliśmy zagadki wśród warzyw i owoców, kasz, makaronów i produktów nabiałowych. Dowiedzieliśmy się jak duże znaczenie mają przyprawy i ile wody powinniśmy pić codziennie. Mogliśmy także spróbować pysznych, świeżych warzyw i owoców oraz bakalii. Na zakończenie wyprawy każdy z nas samodzielnie przygotował sobie pyszny deser z jogurtu naturalnego z ulubionymi świeżymi lub suszonymi owocami oraz różnymi ziarnami. Desery były bajecznie kolorowe i pyszne! Po degustacji naszych deserów uzupełniliśmy plakat z piramidą żywieniową, który zabraliśmy do szkoły, aby przypominał nam o naszej ekspedycji.
Takie zajęcia z pewnością zachęcą nas do wybierania zdrowego jedzenia. Wiemy, że jest ono nie tylko korzystne dla naszego zdrowia, ale i bardzo smakowite!