Od ziarenka do bochenka
2015-06-10
Zgodnie z majową tradycją klasy 1c i 1e wybrały się na wycieczkę klasową, której celem było przyjrzenie się z bliska jak powstaje chleb i nie tylko. Uczniowie odwiedzili Chlebową Chatę w Górkach Małych.
Pierwszym wyzwaniem była pobudka, ponieważ autokar czekał na nas już o 7.15. Po niedługim czasie dotarliśmy na miejsce, gdzie sporo dowiedzieliśmy się na temat tego, jak dawniej wyglądały gospodarstwa, jak pracowano, mieszkano, jakiego sprzętu używano w domu i zagrodzie.
Uczniowie mogli osobiście zemleć ziarno, upiec podpłomyk, oddzielić śmietanę od mleka, ubić tą śmietanę na masło, a później spróbować jak smakują własnoręcznie przygotowane wyroby. O swojej pracy i o życiu w ulu, opowiedział nam doświadczony pszczelarz, który pokazał dzieciom czego na co dzień używa w swojej pracy. Odwiedziliśmy również nietoperze, które zamieszkały w pobliskim gimnazjum w Brennej. Dzieci wzięły też udział w warsztatach malowania na szkle.
Wszyscy chętnie angażowali się w zajęcia i pełni wrażeń wrócili pod szkołę, gdzie czekali rodzice. Może wycieczka będzie zachętą dla naszych uczniów, by w przyszłości uciec z miasta i założyć gospodarstwo agroturystyczne, do którego będą chętnie przyjeżdżały dzieciaki?